Agencja Nasienna-Bliżej natury!

Profil na portalu Facebook powstał w celu uświadomienia większej ilości odbiorcom jak ważna dla prawidłowego rozwoju rolnictwa jest ochrona własności intelektualnej hodowców- twórców nowych odmian roślin. Początkowo jego fanami były tylko osoby ściśle związane z rolnictwem. „Po 2 latach współpracy z agencję interaktywną ClearSense profil przeszedł metamorfozę zarówno graficzną jak i merytoryczną"...

Użytki rolne stanowią ponad 60% powierzchni całego kraju. Mimo to dla wielu temat wyłącznego prawa w rolnictwie jest w dalszym ciągu obcy i niezrozumiały. Agencja Nasienna prowadzi szereg akcji informacyjno-edukacyjnych na terenie całego kraju, mających na celu poszerzenie wiedzy na temat ochrony prawnej odmian roślin oraz zasad korzystania z przywileju odstępstwa rolnego.

„Po 2 latach współpracy z agencję interaktywną ClearSense profil przeszedł metamorfozę zarówno graficzną jak i merytoryczną. Porzucona została oficjalna oprawa profilu, dzięki czemu możliwe było dotarcie do odbiorców, którzy nie są tylko i wyłącznie specjalistami w tej branży.” – mówi Judyta Bulman, Specjalista ds. Social Media w CS Group Polska.

Strategia działań na utworzonym na portalu Facebook profilu zakłada przede wszystkim skupienie społeczności osób zamieszkujących obszary rolne jak i tylko tych, zainteresowanych rolnictwem. W założeniu profil miał pełnić funkcję edukacyjną. Ta idea nie została porzucona, a jedynie ubrana w język przyswajalny dla szerszej grupy odbiorców.

W tym momencie na Fanpage można znaleźć zarówno profesjonalne porady z zakresu prawa rolnego, jak i porady dotyczące uprawy. Profil stał się miejscem, do którego fani sięgają w celu znalezienia najważniejszych informacji rolnych.

Ważnym elementem wyróżniającym profil stała się duża aktywność fanów, którzy chętnie dzielą się swoim doświadczeniem z innymi użytkownikami. Dzięki temu profil nie zawiera tylko suchych informacji, ale możemy na nim znaleźć opinie osób, które na co dzień mają styczność z rolnym światem. Możemy tu zaobserwować fuzję świata wiejskiego z mieszczańskim, a wszystko przy pomocy wirtualnych środków przekazu informacji, które są dostępne praktycznie dla wszystkich.

Profil Agencji Nasiennej pozwala być bliżej natury, łączy i edukuje.